Rebel engine problems - Honda Rebel Forum
 
Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 Old 03-30-2020, 08:15 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 3
Rebel engine problems

Hello all and fellow bikers. 2 weekends ago, I bought my first motorcycle (07 Rebel 250 36000 miles). Then that Sunday, I drove the bike from my place in Lincolnton Georgia to Harlem and the bike ran fine, then on my way back from Harlem, maybe 3 or 4 miles from home, I started losing power at 4th gear. I backed off the power little bit and I had power again but I couldn't speed up and that would happen with all the gears if you gave it full power, the engine will lose power. It could be several things like water mixed with the fuel, clogged fuel filter, bad plugs, or bad coils and the next problem is a small clicking noise on the left side of the engine when it's running and if I'm in 4th gear going up a hill, that clicking becomes louder and I only hear it's on the left side not the right side. when I started taking the bike apart a little bit I saw that someone had really done a botched job on this bike possibly just to get it sold. Paid $1,000 for it. I hope this is enough information for you to possibly diagnose the problem.
Enterprise206 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 Old 03-30-2020, 09:58 PM
Moderator
 
Join Date: Aug 2008
Location: Monroe, Louisiana
Posts: 28,964
Welcome to the forum. Do the engine rpms remain steady when the bike "looses power" in 4th gear? Is the power loss even more noticeable in 5th? If yes, it sounds like the clutch is slipping. Make sure there is about 1/2" of free play at the end of the clutch lever, and if not, adjust it. If that doesn't fix it, you are probably going to need to replace the clutch friction plates. If you don't already have one, get a service manual. It will guide you step by step through just about any repair needed. I recommend the Honda or Haynes manuals, not Clymer. Using oil with friction modifiers (virtually all XXW-30 automotive oils) will cause the clutch to slip. Most members here use 10W-40 or 15W-40 conventional oils, which do not (yet) contain friction modifiers. There are motorcycle specific oils available, but they tend to cost a lot more and aren't necessarily any better than the XXW-40 oils. At least one member here put over 100,000 miles on his Rebel using conventional oil.

While Honda recommends a 4,000 mile oil change interval, IMO, that is waaaaay too long for this air cooled engine with no oil filter. Many members here change the oil every 1,000 to 1,500 miles. The oil level is checked with the dipstick unscrewed and just resting on the threads. It takes 1.6 quarts of oil to refill after draining.

If the rpms actually go down in 4th gear, I would suspect a carb or fuel problem.

The valves are fairly noisy when properly adjusted, and need to be checked every 4,000 miles.

Keepin' all the left over parts. Gonna use 'em to build another bike!

'01 & '09 Rebel 250, '06 Ninja 250, '89 VN 750
Putting your bike year and model in your signature helps others help you!
Here's how: https://www.hondarebelforum.com/f19/...re-121087.html
flitecontrol is offline  
post #3 of 9 Old 03-31-2020, 05:25 AM
Moderator
 
wjmrty's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Melbourne,Victoria. Australia
Posts: 7,778
Garage
Welcome to forum n enjoy your ride



2000 rebel 250 Aussie My Baby.
2012 honda PSX 150cc scooter [in Thailand]
1986 rebel Silver 450 Elvis

putting your bike info in your signature helps others help you !
wjmrty is offline  
 
post #4 of 9 Old 03-31-2020, 06:06 AM
 
Join Date: Oct 2016
Location: Shrewsbury Shropshire UK
Posts: 137
Send a message via Skype™ to Ted T
Hi Enterprise 206 You'll find lots of helpfull people oin this forum. I'd check the carb first & inline filter.

Ted T
1996 Honda rebel 250 CMX
Ted T is offline  
post #5 of 9 Old 03-31-2020, 10:28 AM
 
7milesout's Avatar
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 318
Garage
Hello Enterprise206 - I'm going to take a couple stabs.

1. The power thing. Sounds like maybe some trash from the gas tank got sucked into the carb, and clogged in the main jet maybe. Or, check the airbox. Maybe something is sucked up against the filter, or in some way, the air coming in has gotten blocked. At low air demand, no problem. At high air demand, the blockage is not allowing enough air. Just a stab.

I think if the clutch were slipping you'd be saying something like, when at full throttle in 4th, the revs climb higher than the bike speeds up or the revs climb freely, but without much acceleration. Something like that. But, I've been wrong before (every day).

2. The ticking thing. Left side only. Could it be something with the chain and/or sprockets? One spot in the chain is causing a noise when it contacts the front sprocket? I dunno. Like I said, just spit-balling.


BTW - I'm maybe an hour west of you. I'm in Peachtree City, GA.



7milesout

2016 Honda Rebel 250 - The "Piglet."
AFR sensor equipped and downsized to a 0.105" main jet.
The only changes so far.
Bought on 6/29/19 with 44 miles.
7milesout is offline  
post #6 of 9 Old 03-31-2020, 02:46 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 3
Hello thanks for the suggestions. to those That asked if I was losing power but the RPMs were rising, no the RPMs were not rising. the bike was just losing power at full throttle and it only has 4 gears not five
Enterprise206 is offline  
post #7 of 9 Old 03-31-2020, 02:50 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 3
Also I forgot to mention this earlier I replace the plugs and went for a quick test drive and at first the bike was running fine but may be 10 minutes later I started losing power again One of the spark plug connectors had a lot of play so I’m going to replace that and see how it runs. I’ll give an update after that’s done.
Enterprise206 is offline  
post #8 of 9 Old 03-31-2020, 03:45 PM
Moderator
 
Join Date: Aug 2008
Location: Monroe, Louisiana
Posts: 28,964
All the 250 Rebels I know of have five gears; one down from neutral and four above it. If yours doesn't, I'd say there is a transmission or operator problem.

Is the fuel enrichment circuit (choke) engaged/pulled towards the rider? If it is, not gradually pushing it fully off as the engine warms can create too rich a mixture. A clogged air filter will do the same. To test if it is the filter, remove it and see how the bike runs. If the filter is clogged, replace it.

I hate electrical problems, and that's what yours may very well be.

If you haven't taken a basic rider training course, it is the best way to learn the fundamentals of riding and stay safe.

Keepin' all the left over parts. Gonna use 'em to build another bike!

'01 & '09 Rebel 250, '06 Ninja 250, '89 VN 750
Putting your bike year and model in your signature helps others help you!
Here's how: https://www.hondarebelforum.com/f19/...re-121087.html
flitecontrol is offline  
post #9 of 9 Old 03-31-2020, 05:02 PM
 
7milesout's Avatar
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 318
Garage
I wonder if, instead of it being a transmission problem, maybe he's got the linkage out of position and maybe it could prevent him from hitting 5th. Or maybe he's starting off in 2nd? Hmmmmm...

2016 Honda Rebel 250 - The "Piglet."
AFR sensor equipped and downsized to a 0.105" main jet.
The only changes so far.
Bought on 6/29/19 with 44 miles.
7milesout is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Honda Rebel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome